Знаете ли, че….? (10 интересни факта свързани с хората и човешките открития)

1. Кръвната група на детето не е доказателство за бащинство
Е, в повечето случай е, но се оказва, че от правилото има и изключение – това е така наречената “кръвна група “Бомбай””(там са я открили за първи път), при която, в следствие на генна мутация, кръвната група на детето се разминава с вероятните, които се предполагат от тази на бащата. Така че, ако някой ден доктора Ви “зарадва”, че детето Ви е кръвна група “Б”, а и двамата със съпругата Ви Сте “А”, първо направете ДНК тест и ако и той не се върже на картинката, тогава вече можете да кажете на жена си, че е “тъпа овца”, “уличница” и другите цветущи изрази и думички от “чистия” Ви речник.

2. Силикона пречи на прегледите за рак на гърдата
Има ли какво да се обяснява тук – да търсиш бучки по гърди със силикон е все едно да опипваш от вън чувал с картофи и да си мислиш, че ще намериш монетата, която си изтървал вътре – безнадеждна кауза. Това е и една от основните причини в САЩ вече да са забранени този тип операции (добре, че е родната поп фолк индустрия, иначе колко американски фирми щяха да фалират…).

3. Тесните панталони влияят зле на сперматозоидите
Да, пич, може много да си харесваш дупето в тези дънки, нооо……ако ти се иска някой ден да играеш футбол със сина си (или да си плетете плитки с дъщеря ти, въпрос на вкус…), ще се наложи да си вземеш някои, дето са ти по размер. Оказва се, че триенето от тесните панталони твърде много повишава температурата и това кара плувците да окапват малко по малко. Отново градусите са причината за стерилитет след някои болести (заушка, шарка, скарлатина… – всички те преминават с вдигане на висока температура).

4. Най-подходящата възраст за раждане е около 24-25 години
Тук си говорим от биологична гледна точка, разбира се. Учените са изчислили, че това е най-добрата възраст, като са взели пред вид психическото и физическото развитие, здравето, силата и т.н. Колкото до икономическата – спрямо нея, в момента, в нашата мила, родна страна, и на 60 си още недоразвит за тази стъпка, за това мисля за сега да я оставя на страна, като почти пренебрежимо незначителен фактор.

5. Общата повърхност на клетъчните мембрани при човека е няколко десетки кв. метра
Да, знам, че на пръв поглед това спада по-скоро към графата скучни, а не любопитни факти, но ако го помислим малко по-практически, ще осъзнаем, че това означава, че събрани на едно, обвивките на клетките в нашето тяло са достатъчни да застелим целия под на апартамента (е, има и изключения – при някои няма да достигнат, при други и ще остане…но в общия случай…). На кого са му притрябвали килими, а!?

6. Пръстовите отпечатъци са единствената разлика при еднояйчните близнаци
Отново си говорим за анатомия и гени (никой да не го приема лично, знаем, че сте различни индивиди и личности!) – оказва се, че еднояйчните близнаци не само си приличат визуално, но и имат напълно еднакъв генетичен код – това означава, че ДНК при тях е едно и също (ако си решил да убиваш досадната съседка, сега е момента да го лепнеш на брат си, само сложи ръкавици), предразположени са към едни и същи болести, към еднакви таланти и т.н. Единствената разлика в структурата на телата им е повърхността на пръстите – отпечатъците са строго индивидуални и няма двама души с напълно еднакви.

7. Родословните дървета започват като медицински метод за следене на заболяванията
Днес картините с родословните дървета и имената в тях са повод и начин за хвалби и гордост, но в действителност в началото те са били научен метод, чрез които, гледайки какви заболявания са имали различните членове на семейството до момента и през колко поколения се проявяват, лекарите са преценявали има ли вероятност и каква дадено дете да носи или да страда от определена болест. В наши дни науката е доста по-напреднала и вече се използват доста по-точни и по-сигурни методи, но все пак и това си е начин за придобиване на обща представа за нещата.

8. Повечето болести при човека са един вид генетични
Изключение правят заболявания предизвикани от вируси и травмите. За да се разболееш от нещо друго, трябва в гена ти да е заложено предразположение към дадената болест, което да бъде отключено от нещо (в повечето случаи стрес). Ако няма какво да го отключи, заболяването може да не се прояви и през целия живот на индивида. Все пак се оказва, че от късмета си може и да избягаш, но от гена – едва ли.

9. Първо се яде десерта
Да, това противоречи на всеки етикет, но от физиологична гледна точка е много по-правилно и полезно. При настъпване на храна в тялото, то започва да отделя ензими, с които да я разгради, като за мазнините, белтъците и въглехидратите те са различни и не се отделят едновременно, съответно едното изчаква предходното да се разгради. Сладките неща се състоят предимно от въглехидрати, които по начало се разграждат най-бързо и лесно и това е първата причина това да е правилния ред. Освен това, ако бъдат оставени “на изчакване”, естествените захарите, от които са съставени въглехидратите, в комбинация с киселинната среда в тялото, доста бързо започват процеси на ферментация и гниене, които, и сами се досещате, след определен период от време могат да предизвикат някои проблеми в организма.

10. Плешивите/оплешивяващите мъже са по-големи мъжкари
Е, условно казано. Всъщност по-бързото оплешивяване говори за по-високо количество тестостерон. Плешивостта е белег, които се отключва или подтиска от половите хормони. Това е причината дамите да имат по-буйни гриви.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.